Попри те, що в українських Карпатах знаходиться безліч історичних пам’яток, музеїв та унікальних природних об’єктів, у регіоні є чимало цікавих місць, які продовжують приваблювати велику кількість туристів щороку. Наприклад, з розвитком зеленого туризму в Україні, особливо в Закарпатській області, великі готельні комплекси, власники приватних володінь і просто ентузіасти почали створювати так звані екоферми.
Найбільш популярні екоферми в регіоні
Наступні об’єкти вважаються екофермами для туристів.
«Карпатський буйвіл»
З огляду на її унікальність, не дивно, що на цій буйволиній фермі відвідувачів знайомлять з процесом виробництва молочних продуктів. Справжні гурмани будуть у захваті від унікальної кухні, яку можна знайти тільки в цьому мальовничому куточку країни. У холодні зимові місяці відвідувачі можуть насолодитися теплим глінтвейном, звареним у казанах, а в спекотні літні місяці – холодними компотами.
На карпатській буйволячій фермі виробляють не лише цікаві, а й екологічно чисті продукти, які не містять консервантів і барвників. Саме молоко дуже корисне й легко засвоюється.
Крім дегустації місцевих продуктів, відвідувачі можуть придбати набори, які стануть чудовими подарунками для рідних і друзів.
«Розенталь»
Розташована в регіоні Васкул, ферма пропонує широкий вибір ремісничих сирів для дегустації: від класичних молодих до унікальних зрілих – кожному знайдеться щось на свій смак, а також можливість відпочити в гірському котеджі. Корови, кози та вівці пасуться на великих гірських пасовищах, виробляючи високо жирне молоко, ідеальне для сироваріння.
«Райський куточок»
Унікальна закарпатська буйволина екоферма в селі Хоринчово, туристичний комплекс «Райський куточок», де, крім буйволів, можна побачити овець, велику рогату худобу, коней і козуль, а також африканських страусів, фазанів, папуг, декоративних качок і курчат. Після екскурсії ви можете покататися на конях, відпочити біля річки або насолодитися смачною закарпатською кухнею в ресторані на території готелю. Усі страви готують з екологічно чистих продуктів, вирощених на фермі. На фермі також є сирна майстерня, де з молока буйволиць виробляють дуже смачний сир, кефір і сметану. Буйволине молоко із Закарпаття вважається одним з найкорисніших. Це пояснюється тим, що буйволи щодня гуляють на свіжому гірському повітрі та харчуються чистою, поживною травою.
Ферма «Ізки»
В Ізки є кілька козячих ферм, де можна спробувати свіжий козячий сир та інші авторські молочні продукти, які подаються з медом, чаєм або вином. Також є можливість познайомитися з жителями екоферми та побачити всі етапи виробництва сиру: від доїння овечок, кіз та корів до визрівання продукції в погребі.
Варто додати, що для зручності туристів у регіоні працює безліч готелів. Один з таких – готель «Коруна біля Буковеля» у Татарові Івано-Франківської області.
У готелі подають вишукані страви, зокрема колоритні страви місцевої кухні, також є:
- сауна;
- басейн;
- більярд;
- дитяча кімната.
Для шанувальників мистецтва та етнографії в готелі є художня галерея та музей хутірського побуту.
Ідеї для незабутнього відпочинку
Для тих, кому вже набридли шумні заклади з великою кількістю гостей, у Карпатах знайдеться безліч різноманітних розваг та варіантів відпочинку:
- неповторна краса української природи серед лісів та гір;
- екскурсії з дегустаціями смачної та корисної їжі, виготовленої з продуктів вирощених на власних фермах;
- басейни, лижні траси, SPA-центри;
- мінеральні джерела та безліч цікавих розваг.
Якщо, окрім веселощів, ви шукаєте затишний готель для відпочинку в самому центрі регіону, комплекс «Коруна» неподалік Буковеля – те, що вам потрібно. Комфортні умови для відпочинку після насиченого дня та близьке розташування до найкращих гастрономічних визначних місць Карпат зробить ваш відпочинок тут особливо незабутнім.